Eső - irodalmi lap impresszum

Kíméletlenül pontos diagnózis (Bistey András: Hollókövy Vajk Csaba igaz története)

 

 

Bistey András: Hollókövy Vajk Csaba igaz története. Nagy Lajos Kiadó, Bp., 2015

 

Bistey András hat novellát tartalmazó vékony kötete idén tavasszal jelent meg. A mintegy hatvanoldalnyi elbeszélés, karcolat az elmúlt nagyjából húsz-huszonöt évről ad kíméletlenül pontos diagnózist. A látszólag hétköznapi (szolnoki és Szolnok környéki) történetek mögött ott húzódik az egész kiábrándító és reménytelen közelmúltunk.
A nyitónovella, a Reggeltől estig, egy megyei újság mindennapjaiba nyújt bepillantást. A napilap kisszerű szerkesztőségi ülései, a pitiáner vezetőszerkesztő az egyébként művelt és igényes újságírót, Törököt is mindennapos megalkuvásokba, esztétikai és etikai elveinek feladására kényszeríti. A szikár mondatok mögött korunk fájdalmas kritikája húzódik: a rendszerváltozáskor semmi nem változott. Az újság továbbra is csak kiszolgál. Az újgazdag ostobákat, a politikát és az egyre mélyebbre süllyedő közízlést.
A novellák közül talán a harmadik, a Kézsmárki úr feltámasztása a legsikerültebb. Feszes dramaturgia, pontosan megrajzolt figura – egyetlen felesleges mondat nélkül. Lényegében semmi nem történik benne, a dialógusok mégis kirajzolnak egy teljes emberi életet.
A címadó darab, a Hollókövy Vajk Csaba igaz története, a rendszerváltást követő zavaros időket idézi. A történet középpontjában egy fiatal szélhámos áll, aki a politikai butaságot, a naiv nacionalizmust kihasználva kisebb vagyont szerez. A novella valójában nem a címszereplő kritikája, hanem a neki vakon hívő politikusoké, üzletembereké. Az írásban egyetlen jól sikerült alak van, Hollókövy Vajk Csaba. A többiek ábrázolása elnagyolt, sablonos, kevésbé sikerült. Az elbeszélésnek mindezek mellett talán túl direkt a politikai állásfoglalása, s bár érthető a szerző ellenszenve, ez nem tesz jót a műnek.

Vissza a tetejére